Ida Andersen Lang

Kok, kunstner og kostvejleder med speciale i plantebaseret ernæring

Hej! Mit navn er Ida Andersen Lang, og det er mig der står bag Op med Grøntsagerne.

Jeg er fra årgang 1976, og har været vegetar/veganer siden 1992, hvor jeg fra den ene dag til den anden skiftede fra standard dansk mad til plantebaseret mad. Jeg tror jeg har været gennem alle tænkelige faser og kriser omkring dét at spise plantebaseret i en kødspisende verden, og har til sidst fundet fuldstændigt ro og afklaring med det at spise en sund plantebaseret kost til fordel for helbred, dyr og vores fantastiske klode.

Den ro, afklarethed og sundhed vil jeg utroligt gerne hjælpe dig med at finde, og det er derfor jeg har skabt Op med Grøntsagerne.

Jeg har altid haft et brændende ønske om at kende ”sandheden” om, hvad der er den sundeste kost for mennesker, og lægger et stort arbejde i at opsøge og studere kvalificeret ernæringsvidenskab. Ud over min teoretiske interesse i ernæring elsker jeg også bare mad! Og ikke mindst at lave mad. Mad af lækre, sunde, farvestålende planter.

Her kan du se hvad min baggrund for at vejlede om kost er:

  • Certificeret vejleder i plantebaseret ernæring, T. C. Campbell Center for Nutrition Studies/eCornell University, NY, 2013
  • Certificeret i “Nutrition for a Healthy Heart” programmet fra T. C. Campbell Center for Nutrition Studies/eCornell University, NY, 2014
  • Certificeret Starch Solution Instructor, McDougall Health and Medical Center, CA, 2014
  • Mere end 25 års praktisk og teoretisk erfaring med plantebaseret kost
  • Mere end 25 års praktisk erfaring med yoga og meditation
  • 5 års kokke-erfaring fra diverse køkkener

Øvrig uddannelse:

  • College of Arts and Crafts, Kerteminde 2002-05
  • Kolding Design School, 1997-99
  • Copenhagen Royal School of Architecture 1996-97

I skrivende stund har jeg været plantespiser i over 25 år. Dengang jeg i 1992 blev vegetar fra den ene dag til den anden, var det et ret uinformeret valg, jeg traf. Jeg vidste bare dén dag i august, at det var det rigtige at gøre. Jeg tænker tit over, hvorfor jeg overhovedet traf det valg, jeg gjorde. Set i bakspejlet var det nok primært af smagsmæssige præferencer og helt overordnet af etiske grunde. Dengang vidste jeg absolut intet om ernæring.

I dag er jeg 100% plantespiser (veganer) af mange årsager: personlig sundhed, dyrerettigheder og etik, humanitære årsager, samt miljø- og klimamæssige årsager. Spørger du mig, kommer alle disse årsager ind på en udelt førsteplads. Der findes ingen separation mellem individet og omgivelserne. Det du vælger for dig selv, vælger du ligeledes for dine omgivelser og medskabninger. Og det samme gælder selvfølgelig den anden vej rundt. Mitakuye Oyasin – vi er alle forbundet, lyder et gammelt indiansk ordsprog.

Gennem mine års læsning på kryds og tværs af litteratur om kost og ernæring, tegner der sig et klart billede af, hvad der er enighed om blandt alle seriøse forskere. Nemlig at en 100% plantebaseret kost af hele, uforarbejdede råvarer er og bliver den sundeste og sikreste for mennesker, for alle vores medskabninger og for vores dyrebare planet Jorden, som vi er blevet velsignet med at leve på. Den viden vil jeg gerne dele med dig her på Op med Grøntsagerne.

Når jeg ikke blogger om grøn mad og sundhed, maler jeg billeder og underviser i tegning og maleri. Det kan du se mere lige her: Ida Andersen Lang – kunst

OP MED GRØNTSAGERNES MISSION er gøre det lettere for dig at finde vej til seriøs viden om hvad der er sundest for dig at spise, så du kan træffe dine kostvalg på et trygt grundlag. Den ernæringslære der formidles her på siden, er baseret på internationalt anerkendt forskning, foretaget gennem nær ved de seneste 100 år.

Konklusionen på seriøs ernæringsvidenskab er at det bedste er at spise en kost bestående af hele plantebaserede fødevarer, det der på engelsk kaldes “a whole foods, plant based diet“ eller blot WFPB. Ved at spise en sådan kost kan du opnå store fordele der berører dit personlige helbred, dyreetiske problematikker, samt ikke mindst de store miljømæssige udfordringer der ligger i vor tid.

OmG følger ernæringsanvisningerne fra Physicians Committee for Responsible Medicine og T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies.

OP MED GRØNTSAGERNE GIVER DIG INSPIRATION OG VIDEN til at spise WFPB/ plantebaseret. Her er både afsnit om ernæring, sundhed, praktiske råd, opskrifter, baggrundsviden og meget mere.

HVIS DU INTEGRERER BUDSKABET OM AT SPISE PLANTEBASERET, kan du opnå store sundhedsmæssige fordele. Du kan opnå et stærkt helbred, samt forebygge og i bedste fald mildne eller helbrede en lang række livsstilssygdomme. På samme tid er du også aktivt med til at passe på den fantastiske planet jorden som vi bor på. At spise plantebaseret er et af de mest effektive og ressourcebesparende valg du kan træffe. At spise plantebaseret har også positive humanitære konsekvenser, da det er langt mere effektivt at procucere plantebaserede fødevarer. Og sidst men i allerhøjeste grad ikke mindst er du med til at skåne vores medskabninger, dyrene, for de forhold der nu er standard i landbruget, for at kunne producere de store mængder animalske produkter der er efterspurgt på markedet.

Tak fordi du læser med.

Må alle blive mætte. Må alle blive helbredt. Må alle blive elsket.

Ida Andersen Lang